11. 5. 2024   |   svátek má Svatava
 

Chudí rytíři

Název Množství a jednotka
houska z předešlého dne 8 ks
mléko 750 ml
vejce 3 ks
strouhanka
povidla 200 g
Zobrazit všechny ingredience

večeře
Porce: 4
Kuchyně: valašská
Příprava: 15 min.
Vaření: 05 min.
Mamut :-)


Chudí rytíři - v této podobě a jejích různých obměnách se zbytky staršího pečiva zužitkovávají snad po celém světě - např. ve Francii se jim říká "pain perdu", v Anglii "french toast", ve Španělsku, kde máčí bílou veku ve vejcích rozšlehaných s troškou bílého vína, s medem a kořením, je to "torrijas" a podává se jako dezert...



Postup
Obyčejné housky z předešlého dne rozpůlíme, namočíme ve studeném mléce a ihned vytáhneme, nenecháme je příliš nasáknout. Vždy jednu polovinu housky po vnitřní straně namažeme povidly a slepíme opět k sobě do původního tvaru. Ve zbylém mléce rozšleháme dvě vajíčka, namáčíme do něj slepené housky a obalíme ve strouhance. Takto připravené housky smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Hotové pocukrujeme skořicovým cukrem a podáváme.

Tip:
Takto můžeme připravit i zbytky vánočky, rohlíků, veky nebo jiného bílého pečiva.


 


RECEPTY

Pečené kuře

Postup: Kuře ze všech stran i zevnitř osolíme a na několika místech prošpikujeme... zobrazit recept

RECEPTY

Ovocný (biskupský) chlebíček - cukroví

Postup: Rozinky si namočíme předem alespoň na hodinu do dvou lžic rumu, sem tam je... zobrazit recept

RECEPTY

Treska ukrytá v lilku

Postup: Lilek rozpůlíme a lžící vydlabeme, aby zůstaly okraje asi 1cm. Rajčata spaříme... zobrazit recept

RECEPTY

Kapustová polévka

Postup: Dáme vařit na proužky nakrájenou kapustu a hrst krup. Osolíme, přidáme... zobrazit recept

RECEPTY

Zapečená dýně se sýrem

Postup: Menší dýni hokkaido (cca 1kg) umyjeme, rozpůlíme a lžící vydlabeme semena... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Meloun - to pravé letní osvěžení

Čas léta nám přináší sluníčko, koupání, dovolenou, pohodičku a relax. Občas i... zobrazit článek

RESTAURACE

Lašská jizba

Vesnice Sedliště na Frýdecko-místecku zve k návštěvě stylové restaurace Lašská...